2023-04-22 rondrit Baarle-Nassau

Zaterdag 22 april 2023

Rondrit Baarle-Nassau  ‘verkennen van de grens tussen Nederland en België’

Baarle Nassau of Baarle Hertog waar ligt dat ook alweer, ergens in het zuiden van het land?

In Noord-Brabant tegen de Belgische grens om iets preciezer te zijn. Bekend vanwege zijn drukte tijdens de vuurwerkverkoop rond de jaarwisseling, maar ook vanwege de Bourgondische gezelligheid in het weekend.

Deze grensstreek kenmerkt zich door zijn grillige lijnen dwars door de bossen en natuur. Natuurgebieden zoals Landgoed de Hollandse Bossen bij Ulicoaten, Landgoed de Hoevens in Alphen – Riel, Gorp & Roovert en Regte Heide een gebied wat op de Veluwe lijkt. En Landgoed Utrecht een gigantisch bosgebied in de buurt van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. We zullen starten in de buurt van Baarle Nassau en dan langs de grensstreek verschillende Nederlandse, Belgische dorpen en gehuchten aandoen allen met hun eigen bezienswaardigheden. Deze regio staat bekend om zijn vele oude bossen waar zich vroeger roversbendes ophielden in kastelen en kleine kronkel weggetjes door het landschap. We bezoeken bijvoorbeeld de Abdij van Postel in de Kempen. We rijden langs de Kolonie Wortel, over slingerweggetjes en (soms) onverharde wegen door de bossen en heide. We brengen een bezoek aan een groots Brandweerauto museum/depot in Ravels België. Een unieke plek op een oud vliegveld. Over vliegvelden gesproken, er zijn er drie totaal in deze omgeving. De echte werkende is militair vliegveld Gilze Rijen. Hier is veel beweging te zien van voornamelijk helikopters zoals Chinooks en Apaches. Als we geluk hebben zijn deze dan ook te zien. Daarnaast is er een schijnvliegveld verstopt in de bossen uit de tweede wereldoorlog. Genaamd de Kiek.

En de derde is die van Ravels Weelde welke buiten gebruik is en waar nu het brandweerdepot is. Deze zullen allen opgenomen worden op de route.

De route zal op zaterdag 22 april 2023 gereden worden vanaf 10 uur tot 11:30 vertrekken en is goed te combineren met een weekendje weg als u van verder komt. In de directe omgeving liggen de steden Breda en Tilburg. De grootste bezienswaardigheden zijn de Efteling in Kaatsheuvel. Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. En op korte afstand zijn de Loonse en Drunense duinen te bezoeken.

De te rijden route zal bestaan uit een bolletje pijltje route van ca. 80-100 km. Vergeet niet om de Rally tripmeter app te downloaden op uw mobiele telefoon,  anders is er met een nauwkeurige dagteller ook te werken.

Op eigen gelegenheid kan er geluncht en gedineerd worden. Tips en aandachtspunten zullen in het routeboek staan. Aanrader is in Postel een echte Belgische friet te halen. Als afsluiting zijn er ook veel restaurants in Baarle Nassau, al is het wel druk op zaterdagavond daar. Hotels voor een overnachting in de directe omgeving zijn: Den Engel in Baarle Nassau, Klooster Nieuwkerk Goirle, B&B Kelpiebrink Baarle Nassau. Slapen bij de Leeuwen en Giraffe bij de Beekse bergen. Verder zijn er veel recreatiewoningen te huur op de recreatieparken in de omgeving.

Verzamelen om 10:00 vanaf vertrekpunt: Eetcafé Klein Amerika Baarleseweg 62, 4861 RH Chaam

Vooraf aan de route doen we hier koffie/thee en gebak op kosten club.

Kosten zoals lunch, diner en entree brandweerdepot €3.50 pp voor eigen rekening.

Opgeven, uiterlijk vóór 15 april 2023, via de e-mail:

activiteiten@katterugclub.nl

We hopen jullie te verwelkomen voor een bosrijke rit in de regio Baarle Nassau.