Rit Drenthe 10 november 2021

Op woensdag 10 november a.s. gaan we een rit rijden door het mooie Drenthe.

De route start en eindigt bij restaurant Hofsteenge, Hoofdstraat 11 in Grolloo (google maps). Hier is voldoende parkeergelegenheid.
Vanaf 10.30 uur bent u hier welkom en wordt u getrakteerd op koffie met gebak.

De 65 km lange Tour de TT neemt je mee naar de TT van decennia geleden, toen de race nog een stratencircuit was. De meest bijzondere stukken zijn de oude circuits.

Bijna een eeuw geleden, in 1925, liep het circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Schoonloo en Grolloo terug naar Rolde. Voel hoe de rijders over dit parcours scheurden. Dat het parcours niet meer dan 3 meter breed was en deels onverhard, was geen beletsel.

Toch werd er naar een geschikter parcours gezocht en gevonden ten zuiden van Assen. Met wat tussentijdse kleine aanpassingen deed het circuit dienst van 1926 tot en met de 24e Dutch TT in 1954. Hoe bijzonder is het dat dit vandaag de dag nog steeds de start en finish van het TT Circuit is.

Niet elke kilometer van deze route heeft deel uitgemaakt van de vroegere circuits, want er zitten ook verbindingsstukken bij tussen het eerste en het tweede circuit. De route van de Tour de TT is langer dan de som van de lengtes van de beide circuits. De Tour de TT voert je over historische weggedeelten, waar alle groten uit de geschiedenis van de TT hebben gestreden.

Het is overigens niet de bedoeling dat je probeert de snelheden van de coureurs te evenaren. Het is een toeristische route met voldoende bezienswaardigheden om onderweg ook eens een ‘pitstop’ te maken.